Inside the Hearing Machine

INSIDE THE HEARING MACHINE
BEETHOVEN ON HIS BROADWOOD 
Piano Sonatas Opus 109, 110 and 111

Een nieuwe cd en documentaire door artistiek onderzoeker Tom Beghin
In samenwerking met pianobouwer Chris Maene, akoesticus Thomas Wulfrank, historicus Robin Wallace, Tonmeister Martha de Francisco en geluidsingenieur Steven Maes

Documentaire:

Inside the Hearing Machine // documentary from Orpheus Instituut

“Je hoort toch beter als je je hoofd in de machine stopt, niet?"
André Stein tegen Ludwig van Beethoven in juni 1824

In 1818 kreeg Beethoven een Broadwood piano. Hij bleef eraan verknocht tot het einde van zijn leven. Maar die jaren stonden ook in het teken van zijn toenemende doofheid. Een oplossing werd gezocht in het ontwerpen van een gigantische Gehörmaschine. De Weense pianobouwer André Stein maakte die in 1820 met de hulp van een plaatselijke blikslager.
Pianist en artistiek onderzoeker Tom Beghin vatte het plan op om Beethovens privé-laboratorium te reconstrueren en schaarde rond zich een team van specialisten. Een 52-minuten durende documentaire, gemaakt door Steven Maes, toont aan hoe Beethoven zich “doof componerend” door zijn Engelse instrument liet inspireren. Hij hoorde, zag, maar voelde vooral de trillingen van zijn geliefde instrument.

Meer info: www.insidethehearingmachine.com

Tom Beghin profite de cet univers sonore inouï, qui le pousse vers des régions inusitées dans les dernières sonates de Beethoven (Diapason, Dec. 2017)

Gerelateerde onderzoekers

Events

Inside the Hearing Machine

Première van de documentaire en lancering van de CD

10 oktober 2017, 19:00

Unieke première van Inside The Hearing Machine, een documentaire over Beethovens hoormachine. Dat evenement dient tegelijk als de feestelijke lancering van een nieuwe CD met dezelfde titel, met uitvoeringen van Beethovens pianosonates opus 109, 110 en 111 door pianist en artistiek onderzoeker Tom Beghin.

Tom Beghin_c_Pieter Peeters